FSSC 22000
Kees van den Oord B.V is sinds januari 2020 FSSC 22000 gecertificeerd door Bureau Veritas. Er is voor
deze GFSI erkende norm gekozen omdat de HACCP norm die het bedrijf hiervoor in het bezit had zou
vervallen na 2020 en het bedrijf graag een representatief en internationaal bekende norm wil voeren
als bewijs van het goede kwaliteitsbeleid.

Opzet risicoanalyse leveranciers
Bij Kees van den Oord B.V werken ze niet graag met mogelijk risico’s. Vandaar dat ze alle
producten in kaart hebben gebracht die af worden genomen door de verschillende afnemers. Nadat
alle eindproducten gecodeerd zijn wordt er gekeken welke leveranciers er gebruikt worden om aan
alle grondstoffen te komen voor de desbetreffende eindproducten. Daaruit bleek dat de leveranciers
in 4 categorieën in te delen zijn, namelijk:

-Groothandel
-Veiling
-Producent
-Teler

In een risicomatrix zijn vervolgens alle producten aan leveranciers gekoppeld, welke vervolgens
zijn getoetst aan bepaalde criteria. Deze criteria bestaan uit: Certificering, aangesloten bij
foodcompass, eigen monitoring, leveranciers Globalgap, volume, RASFF-risico en de beschikbaarheid
van residu analyses.

Residu van bestrijdingsmiddel
Om de voedselveiligheid van alle grondstoffen te waarborgen zijn ze bij Kees van den Oord B.V
sinds begin 2015 begonnen met een eigen monitoring van de residuen van bestrijdingsmiddelen. Na
het uitvoeren van een risico analyse met betrekking tot de grondstoffen is er een analyseplan tot
stand gekomen volgens de richtlijnen van het infoblad 64 van de nVWA. Maandelijks worden hierin
de producten met de grootste risico’s vanuit de risicoanalyse bemonsterd door een
extern laboratorium. Elk jaar wordt er opnieuw gekeken naar dit plan of er eventuele wijzigingen zijn
binnen de sector of in de afname van een bepaald product.

Microbiologische analyses
Volgens de richtlijnen van het infoblad 85 van de nVWA werkt Kees van den Oord B.V al enkele
jaren met een extern laboratorium samen om de kwaliteit van de producten microbiologisch
te controleren. Aan de hand van een jaarlijks analyseplan worden er elke maand zo’n 3 tot 6
producten geanalyseerd waarvoor er soms wel 30 deelmonsters genomen worden van verschillende
producten. Hierdoor krijgt het bedrijf een beter inzicht in de kwaliteit van de producten die ze
dagelijks afleveren. Door deze analyses weten ze waar ze op moeten letten, wat er eventueel
verbeterd kan worden en kunnen er mogelijk zelfs leveranciers uitgesloten worden. Door deze
resultaten heeft Kees van den Oord B.V een duidelijk inzicht in de gezondheid, houdbaarheid en
versheid van een product. Omdat de resultaten maandelijks worden beoordeeld en vergeleken
wordt de kwaliteit van de producten steeds hoger!

Traceerbaarheid
Alle inkomende grondstoffen bij Kees van den Oord B.V worden geregistreerd met behulp van
een traceerbaarheidssysteem van Reflex. Hierdoor weten ze precies wat er binnen is gekomen, van
welke leverancier dit is en tot wanneer de grondstof houdbaar is. Vervolgens worden
alle productieopdrachten gekoppeld aan de grondstoffen, zodat er binnen het bedrijf
duidelijkheid ontstaat over de gebruikte grondstoffen. Zodra een eindproduct het bedrijf verlaat

geeft het systeem dus precies aan welke grondstoffen van welke leveranciers er gebruikt zijn.
Mochten er eventuele problemen optreden waardoor er producten of partijen geblokkeerd moeten
worden of zelfs teruggeroepen moet worden in verband met een mogelijk
voedselveiligheidsrisico kunnen ze bij Kees van den Oord B.V dus altijd inzien waar deze producten
vandaan komen én zich bevinden om zo te voorkomen dat ze geconsumeerd worden.